Novosti

Techno: Energija, snaga i moć

Snaga, moć i enormna količina energije zajedničke su odrednice svih izdanja koja su ove godine nominirana za ELECTOR techno izdanje godine. Zvuk koji je narastao iz napretka tehnologije i jednog sasvim novog poimanja termina „instrument“ u 2023. su godini, po mišljenju žirija, najbolje prikazali „Magnetic Being“ Petra Dundova, „Running On Instinct“ Ivne Ji i „The Measure“ Ivana Komlinovića.

Jedan od ikoničkih trenutaka u povijesti hrvatske elektroničke glazbe svakako je onaj u kojem Petar Dundov u Latinici 1995. godine demonstrira „kako kompjuteri proizvode glazbu“. Od tada do danas Dundov je ostao jedna od najvažnijih figura domaće elektronike koja je utabala put brojnim glazbenim stazama. Ove godine žiri je svojilo njegov EP s dvije pjesme, punokrvnim techno bangerom „Magnetic Being“ i „Kord“, djelom koje je bliže za Petra također karakterističnom progressive zvuku. Izdanje je objavljeno na Neumatiku, Petrovoj izdavačkoj kući koja je jedan od njegovih novih projekata.

POSLUŠAJ PETRA DUNDOVA

Samizdata je i Ivna Ji, čiji je „Running On Instinct“ nastao dok je s prijateljima jammala na Roland Alpha Juno i Korg ER-1 mašinama u Nizozemskoj, zemlji koja joj je odnedavno novi dom. Uz naslovnu, na njezinom EP-ju se našla i stvar „Arpovski w. Fokko“.

POSLUŠAJ IVNU JI

Sirovi analogni zvuk zaštitni je znak Ivana Komlinovića, kako u produkciji, tako i u njegovim DJ setovima. Njegov „The Measure“ sastoji se od četiri stvari koje odlično prezentiraju matematičku preciznost u svemu što radi, no istovremeno su prilično slojevite i razigrane. Komlinović ovim izdanjem pokazuje svu raskoš mogućnosti koje pruža njegov pomno složeni studio koji je rezultat marljivog rada i iskrene fascinacije zvukom koja traje preko 20 godina.

POSLUŠAJ IVANA KOMLINOVIĆA

Tena Šarčević

 

Ove godine svi mogu dati svoj glas svom omiljenom DJ-u među nominiranima, a najsretniji glasači će biti nagrađeni vrijednim poklonima. U Elector nagradi publike, glasači mogu odabrati i nagraditi svoje favorite na webu Electora do 30. siječnja, a pobjednik će biti proglašen na dodjeli Elector nagrada u Tvornici kulture 3. veljače 2024. godine.

Publika bira najzaslužnije za doprinos klupskoj kulturi i elektroničkoj sceni za 2023. godinu u velikoj konkurenciji od čak 14 imena: Aldo Morro, Andrea Ljekaj, DJ Jock, DJ Ogi, Felver, Filip Motovunski, Ilija Rudman, Insolate, Jan Kinčl, Matroda, Mimi, Petar Dundov, PEZNT.

GLASAJ ZA SVOG FAVORITA!

Tri najsretnija glasača osvojit će vrijedne nagrade: gramofon DENON DP-29F, slušalice Audio Technica ATH-M20x i dvije ulaznice za ovogodišnji SHIP Festival & Music Conference. Glasovati se može jednom putem mail adrese, a svakim glasom povećava se šansa osvajanja nagrade.

Elector je nagrada za najbolja domaća glazbena ostvarenja po izboru više od 30 novinara/glasača iz najvažnijih domaćih medija koji redovito prate elektroničku glazbenu scenu.

GLASAJ ZA SVOG FAVORITA!

Kompletan popis nominiranih možete provjeriti OVDJE.

Nagradu ELECTOR pokrenuli su DJ sekcija Hrvatske glazbene unije i Hrvatsko Društvo Skladatelja, koproducent je Tvornica Kulture, organizator Unison – Hrvatski glazbeni savez, a sponzor Iskon.

Sve novosti i aktualnosti nagrade pratite na službenoj web stranici https://nagradaelector.hr/ ili na Facebook stranici nagrade ELECTOR.

Nezavisna glazbena novinarska nagrada

Nezavisna glazbena novinarska nagrada