Novosti

Širina najnovije Electorove kategorije

 

Drugu godinu za redom kategorija Electronica jedna je od najintrigantnijih u nagradi ELECTOR. Ona je žanrovski vjerojatno najfleksibilnija od svih kategorija, zbog čega je iznova iznenadila raznolikim, ali uzbudljivim izdanjima. U nju spadaju, primjerice, pravci i fuzije ambijentalne i eksperimentalne glazbe, leftfield, lo-fi, abstract, raw i slični žanrovi, a ove su godine u najuži izbor ušli „Disaster“ autorice SUN U, „Empire of Dirt (Versions)“ koje potpisuje Egoless te „Mind Experiment“ iza kojeg stoji Ivna Ji.

Producentica, multiinstrumentalistica i vizualna umjetnica SUN U, pravog imena Sanja Šiljković, u ovoj se kategoriji našla s pjesmom „Disaster“, koja je ujedno i najava njezinog trećeg albuma. SUN U se ovom pjesmom vraća stvaranju na engleskom jeziku, a objasnila je da tekst govori o unutrašnjem emotivnom raskolu koji je svojvrsna borba s negativnim i mračnim utjecajima. Takva je i atmosfera njezine pjesme – prilično darkerska i turobna – no Sanja naglašava kako je poanta svega da svjetlo ipak uspijeva prevladati.

Možda najfascinantnija činjenica vezana za ovu pjesmu je to da ju je autorica u potpunosti napravila sama, što podrazumijeva sviranje i snimanje svih instrumenata, MIDI-ja, programiranje, aranžman, produkciju, tekst, glazbu, ali i mix te master.

Cijelu priču zaokružuje i sjajan videospot u kojem je protagonistica plesačica Megi Babić. Miran Brautović zaslužan je za DOP, a montažu je odradila Sanja.

Poslušaj SUN U

Pjesma „Empire of Dirt“ je, sudeći barem po brojkama na streaming servisima, jedna od najuspješnijih stvari koje je izdao naš međunarodno priznati producent Egoless (Ognjen Zečević). Originalna pjesma nastala je 2018. godine, a osvojila je publiku diljem svijeta, pa čak i Malu, velikana dubstep scene. Brojni su producenti i remixeri od tog perioda napravili svoju verziju ove stvari, a Egoless je u 2023. godini odlučio i sam prikazati još dvije njezine vizije, čime je vrlo slikovito pokazao beskonačne mogućnosti igre, improvizacije i prilagodljivosti elektroničke glazbe.

Na izdanju „Empire of Dirt (Versions)“ donosi pjesme „Empire of Dirt (Version)“ te „Empire of Dirt (Dub Version)“, obje atmosferom osjetno vedrije od originala, a istovremeno i vrlo unikatne.

Poslušaj EGOLESSA

„Mind Experiment“ Ivne Ji prvo je izdanje koja je ova producentica i DJ-ica koja odnedavno ima nizozemsku adresu izdala za label Specimen Records. Četiri stvari koje se nalaze na EP-ju hipnotiziraju slušatelja dok plešu na liniji između electra i techna, a Ivna je izjavila kako baš ove pjesme sjajno predstavljaju zvuk koji joj je u posljednje vrijeme smatra 'svojim zvukom'.

Očekuje se da će izdanje tijekom 2024. godine izaći i na vinilu, čime Ivna potvrđuje status jedne od najuspješnjijih naših DJ-ica i producentica. Fun fact: tome u prilog ide i činjenica da je jedna od prvih hvrtaskih DJ-a koji su odsvirali set za svjetski poznatu berlinsku platformu HÖR.

Poslušaj IVNU JI

Tena Šarčević

 

Ove godine svi mogu dati svoj glas svom omiljenom DJ-u među nominiranima, a najsretniji glasači će biti nagrađeni vrijednim poklonima. U Elector nagradi publike, glasači mogu odabrati i nagraditi svoje favorite na webu Electora do 30. siječnja, a pobjednik će biti proglašen na dodjeli Elector nagrada u Tvornici kulture 3. veljače 2024. godine.

Publika bira najzaslužnije za doprinos klupskoj kulturi i elektroničkoj sceni za 2023. godinu u velikoj konkurenciji od čak 14 imena: Aldo Morro, Andrea Ljekaj, DJ Jock, DJ Ogi, Felver, Filip Motovunski, Ilija Rudman, Insolate, Jan Kinčl, Matroda, Mimi, Petar Dundov, PEZNT.

GLASAJ ZA SVOG FAVORITA!

Tri najsretnija glasača osvojit će vrijedne nagrade: gramofon DENON DP-29F, slušalice Audio Technica ATH-M20x i dvije ulaznice za ovogodišnji SHIP Festival & Music Conference. Glasovati se može jednom putem mail adrese, a svakim glasom povećava se šansa osvajanja nagrade.

Elector je nagrada za najbolja domaća glazbena ostvarenja po izboru više od 30 novinara/glasača iz najvažnijih domaćih medija koji redovito prate elektroničku glazbenu scenu.

GLASAJ ZA SVOG FAVORITA!

Kompletan popis nominiranih možete provjeriti OVDJE.

Nagradu ELECTOR pokrenuli su DJ sekcija Hrvatske glazbene unije i Hrvatsko Društvo Skladatelja, koproducent je Tvornica Kulture, organizator Unison – Hrvatski glazbeni savez, a sponzor Iskon.

Sve novosti i aktualnosti nagrade pratite na službenoj web stranici https://nagradaelector.hr/ ili na Facebook stranici nagrade ELECTOR.

Nezavisna glazbena novinarska nagrada

Nezavisna glazbena novinarska nagrada