Novosti

Remiks: izazovi reinterpretacije

Reinterpretacija već postojeće pjesme uvijek je veliki izazov: dobar remix originalnom djelu treba pristupiti s poštovanjem, no istovremeno mu i dati novu perspektivu, svježinu i privlačnost. U 2023. godini su se, prema mišljenju ELECTOR žirija, toj savršenoj formuli najviše približili Insolate s remixom pjesme „Dual Mechanism“, koju potpisuju Fixon & Gene Richards Jr, zatim E-Base, koji je obradio „Na Palagruzu“ - Šo!Mazgoona te Ivna Ji, koja je napravila svoju verziju pjesma „Then“, čiji original potpisuje Jausaz The Shining.

Insolate je najcjenjenija hrvatska techno DJ-ica, a remix „Dual Mechanisma“ se našao na albumu „Family Traditions“, objavljenom na meksičkom labelu ANAØH. Uz Insolate, svoje verzije dali originalnih pjesama dali su i ANNĒ, Dj T-1000, Ritzi Lee te Confidential Recipe, a izdanje je na taj način povezalo ljude iz cijeloga svijeta. Uz naš Osijek i već spomenuti Meksiko, ovaj je album nastajao i u Grčkoj, Americi, Nizozemskoj te Venezueli.

POSLUŠAJ REMIKS INSOLATE

E-Base je autor koji iza sebe ima preko 30 godina iskustva u DJ-ingu, a puno se puta okušao i u remiksiranju. Po potonjem pitanju obično ga intrigiraju domaći pop i slični izvođači, pa tako u diskografiji već ima obrade pjesama „Ispočetka“ Josipe Lisac, Mayalesove „Mogu i sama“, Jinxovog „Ljeto“, a posljednji takav njegov pothvat je i nominiran za ELECTOR nagradu, a radi se o pjesmi „Na Palagruzu“ - Šo!Mazgoona. E-Base donosi nešto manje vrckavu, ali i dalje lepršavu verziju ove otočke himne.

POSLUŠAJ REMIKS E-BASEA

Ivna Ji je ove godine vjerojatno oborila svoj rekord nominacija za ELECTOR, jedna od njih je i ona za remix stvari „Then“ Jauzsaz The Shininga. Mračni i lagani electro osvojio je žiri, a najbolje od svega je što je Ivni ujedno je to sigurno i „glazba za dušu“.

POSLUŠAJ REMIKS IVNE JI

 Tena Šarčević

 
Nagradu ELECTOR pokrenuli su DJ sekcija Hrvatske glazbene unije i Hrvatsko Društvo Skladatelja, koproducent je Tvornica Kulture, organizator Unison – Hrvatski glazbeni savez, a sponzor Iskon.

Sve novosti i aktualnosti nagrade pratite na službenoj web stranici https://nagradaelector.hr/ ili na Facebook stranici nagrade ELECTOR.

Nezavisna glazbena novinarska nagrada

Nezavisna glazbena novinarska nagrada