Novosti

House: Jaka konkurencija poznatih lica

 

Upečatljive melodijske linije koje na podiju izazivaju euforiju zajedničke su svim pjesmama koje su se našle u konkurenciji za najbolji house singl ili EP za ovogodišnji ELECTOR. Osim toga, zanimljivo je da su svi nominirani u ovoj kategoriji u proteklim izdanjima nagrade doma već nosili ELECTOR statue ili se mogu pohvaliti velikim brojem nominacija. Konkurencija je, znači, vrlo jaka, čemu svjedoči i to da su u njoj ove godine četiri izdanja (umjesto uobičajenih tri), a u njoj su se našli „For a minute” s potpisom Jana Kinčla, „Love Will Shine” u produkciji Tom Buga i Groovelinea, LaseechevaSpace Sunday” te „Wonders Never CeaseAndree Ljekaja i Je Veux.

Jan Kinčl se na prvom izdanju ELECTORA mogao pohvaliti da je bio dobitnik čak dvije nagrade: jednu je dobio za singl „Suede“, a druga mu je stigla jer je bio jedan od autora humanitarne kompilacije „Croatia Earthquake Relief Project“, od koje je prihod išao ljudima čiji su domovi uništeni u potresu.

Jan se posljednjih godina istaknuo kao jedan od najozbiljnijih hrvatskih sound designera, što bi značilo da se posvetio glazbi za komercijalne svrhe, no to nikako ne znači da je zanemario produkcijsku i DJ karijeru. Dapače, na ELECTOR dolazi s friškim dojmovima s turneje iz Južnoafričke Republike. Njegov EP koji je nominiran za house izdanje godine nosi ime po pjesmi koja se na njemu pojavljuje u pet verzija, a, osim Jana, na njoj je radio i Gene Hunt, DJ i producent kultne pionirske čikaške generacije koja je stvarala temelje house zvuka.

POSLUŠAJ JANA KINČLA

Love Will Shine“ koju potpisuju Tom Bug i Grooveline oslanja se upravo na taj klasični zvuk, a zanimljivi vokal pjesme ima čak i gospelovski prizvuk. Zanimljivo je da je, uz originalnu verziju, na EP-ju i extended verzija pjesme koju potpisuje Brian Tappert, producent s adresom u Floridi koji je inače i suosnivač te direktor Traxsourcea, platforme za download glazbe koja je nastala na samom početku tranzicije s analognih nosača zvuka na digitalne, a danas ima milijune i milijune izdanja.

Dok nisu u studiju, Bug i Grooveline su često na line upima Dobar house partija. Ovaj brend, kojeg je pokrenuo Bug, danas je sinonim za pune klubove te glazbeno odgaja već nekoliko generacija, a svakako treba obratiti pažnju i na istoimeni craft label na kojem glazbu objavljuju njih dvojica, ali i brojne druge lokalne i globalne house face.

POSLUŠAJ TOM BUGA I GROOVELINEA

Već sada znamo i što ćemo slušati u nedjelju nakon ovogodišnje ELECTOR dodjele – Laseechev singl „Space Sunday“, koji doziva ljetna popodneva s koktelima. Pjesma je objavljena na labelu Mellophonia, koji je poznat kao prava oaza toplog i organskog balearic zvuka, a Laseech se može pohvaliti da je već izdavao za važne inozemne kuće kao što su BBE Music, Lumberjacks In Hell i Get Physical. Prošlu mu je godinu, osim ove stvari, sigurno obilježio i EP ”Hey Love”, na kojem je surađivao s vokalisticom njujorškog porijekla Desney Bailey. Ona je poznata po suradnji na brojnim (elektroničkim) projektima; radila je, primjerice, sa Jazzanovom, ima vlastiti šesteročlani bend, a nastupa i kao DJ-ica. Laseecheva baza na Bandcampu neprestano raste i na nju se svakako isplati baciti uho.

POSLUŠAJ LASEECHA

Posljednja, ali nikako manje važna je suradnja Andree Ljekaja i Je Veux na pjesmi „Wonders Never Cease”, koja je je objavljena kao dio kompilacije „Croatia, Get Physical“, kojoj je Andrea bio kustos, a izdala ju je poznata berlinska izdavačka kuća Get Physical. I ne, to nije obrada istoimene Morcheebine stvari.

Pjesmu nose Željkin senzualni vokal i Andrein razbacani ritam. Kad se slušaju zasebno, ta dva elementa pjesme zvuče kao kontrasti, no zajedno su se spojli u savršenu cjelinu. Može se reći da su Željka i Andrea već uhodani duo – ona mu je, primjerice, već bila povjerila remiksiranje svoje stvari „The First Song“. Zanimljivo je vidjeti kako se Željka, koju smo do prije nekoliko godina percipirali primarno kao pop vokalisticu, sve češće pojavljuje na elektroničkim nagradama, a istovremeno je sjajno i slušati da je Andreina produkcija danas hrabrija no ikad. Spoj su za 10.

POSLUŠAJ ANDREU LJEKAJA I JE VEUX

Tena Šarčević

 

Ove godine svi mogu dati svoj glas svom omiljenom DJ-u među nominiranima, a najsretniji glasači će biti nagrađeni vrijednim poklonima. U Elector nagradi publike, glasači mogu odabrati i nagraditi svoje favorite na webu Electora do 30. siječnja, a pobjednik će biti proglašen na dodjeli Elector nagrada u Tvornici kulture 3. veljače 2024. godine.

Publika bira najzaslužnije za doprinos klupskoj kulturi i elektroničkoj sceni za 2023. godinu u velikoj konkurenciji od čak 14 imena: Aldo Morro, Andrea Ljekaj, DJ Jock, DJ Ogi, Felver, Filip Motovunski, Ilija Rudman, Insolate, Jan Kinčl, Matroda, Mimi, Petar Dundov, PEZNT.

GLASAJ ZA SVOG FAVORITA!

Tri najsretnija glasača osvojit će vrijedne nagrade: gramofon DENON DP-29F, slušalice Audio Technica ATH-M20x i dvije ulaznice za ovogodišnji SHIP Festival & Music Conference. Glasovati se može jednom putem mail adrese, a svakim glasom povećava se šansa osvajanja nagrade.

Elector je nagrada za najbolja domaća glazbena ostvarenja po izboru više od 30 novinara/glasača iz najvažnijih domaćih medija koji redovito prate elektroničku glazbenu scenu.

GLASAJ ZA SVOG FAVORITA!

Kompletan popis nominiranih možete provjeriti OVDJE.

Nagradu ELECTOR pokrenuli su DJ sekcija Hrvatske glazbene unije i Hrvatsko Društvo Skladatelja, koproducent je Tvornica Kulture, organizator Unison – Hrvatski glazbeni savez, a sponzor Iskon.

Sve novosti i aktualnosti nagrade pratite na službenoj web stranici https://nagradaelector.hr/ ili na Facebook stranici nagrade ELECTOR.

Nezavisna glazbena novinarska nagrada

Nezavisna glazbena novinarska nagrada