Novosti

Event: vrhunac oblikovanja glazbene scene

Događanja uživo su ključ i vrhunac oblikovanja glazbene scene, svojevrsno finale i svrha svega što se odvija u studijima, na probama, pa i u umovima umjetnika. Glazbenicima su klupske večeri, festivali i koncerti nerijetko najvažniji dio djelovanja jer upravo tamo najneposrednije stvaraju vezu s publikom, dobivaju feedback na svoj rad te materijaliziraju ideje. Organizatori evenata zbog toga nose veliku odgovornost da osiguraju optimalne uvjete za stvaranje nezaboravnih trenutaka, što je prilično kompleksan posao koji, osim razmišljanja o samoj suštini svega – glazbi – uključuje i brigu o zvuku, svjetlu, logistici, marketingu, sigurnosti, prostoru, vibri... Žiri ELECTORA procijenio je da su u 2023. godini brojni od njih uspjeli dosegnuti faktor x i napraviti vrhunska događanja, pa je kategorija Event godine bila jedna od onih s najviše nominacija, a u finale nagrade dospjeli su Azymuth u Petom kupeu, Bonobo na Tvrđavi sv. Mihovila, Dekmantel Selectors u The Garden Resortu i Red Axes u Tunelu.

Zagrebački klub Peti kupe baš ovih dana obilježava drugu obljetnicu postojanja, a bio bi doista velik pothvat pokušati nabrojati sve programe i koncerte koje su u tome periodu ugostili u svojem prostoru ili sami organizirali. Posebni su po tome što se u klubu može čuti cijeli spektar žanrova – od techna do jazza i sve ono između – a novinarima je iz prošle godine u posebnom pamćenju ostao koncert legendarnog brazilskog benda Azymuth, uz kojeg su kao lokalna potpora nastupili Pepi Jogarde i DJ Loptica.

Kultni Azymuth je u Kupeu oduševio toplinom svojih funk, jazz i samba ritmova, virtuoznim umijećem sviranja te vidljivom posvećenošću glazbi koja nije nimalo splasnula čak ni nakon fascinantnih 50 godina postojanja benda. Njihov je koncert imao i posebnu emotivnu dimenziju jer je bio posvećen preminulom bubnjaru benda Ivanu Contiju, a radilo se o jednom od onih nastupa na kojima i glazbenici i publika u jednakoj mjeri ne žele da svirka ikada završi.

Tvrđava sv. Mihovila u Šibeniku je u samome vrhu najvažnijih koncertnih mjesta na našoj obali te jedan od ključnih faktora koji su pokrenuli sada već vrlo opipljivu kulturnu revoluciju Krešimirovog grada. U njezin jedinstveni mediteranski ambijent prošlog se ljeta vrhunski uklopio britanski producent i DJ svjetskoga glasa Bonobo, koji se još na prelasku u novo tisućljeće pozicionirao kao jedan od downtempo pionira, a danas se njegovo ime može naći među headlinerima najcjenjenijih festivala raznih žanrova – od rockerskih do onih koji naginju tvrđem elektroničkom zvuku.

Bonobo je na Tvrđavi objasnio zašto je to tako: pripremio je opsežno glazbeno putovanje koje se kretalo u rasponu od nježnih skladbi do moćnih plesnih numera. Uz njegove zvukove, važnu je ulogu u stvaranju atmosfere na koncertu imala i pomno pripremljena vizualna produkcija koja je sjajno pratila muzički dio priče te cijelom eventu dala veliku dodatnu vrijednost. Bonobov je suputnik na stageu bio šibenski producent Fikcio Monger.

Tek oko pola sata vožnje automobilom od Šibenika, u The Garden Resortu u Tisnom, održava se Dekmantel Selectors, festival koji već svojim imenom izaziva DJ-e da pokažu svu opskurnost, raznolikost i domišljatost svoje glazbene selekcije. On je žanrovski najekstravagantniji od svih festivala koji se održavaju u Gardenu, pa je na njemu moguće čuti i balearic, i acid, i breakbeat, trance, techno... A nepisano pravilo koje spaja sve u koherentnu cjelinu je: „što neobičnije, to bolje“. Ovdje je poželjno očekivati neočekivano, a programska raznolikost rezultira time da festival za brojne posjetitelje ima, može se reći, edukativni moment – ovo je mjesto na koje odlaze oni koji žele čuti nešto novo i/ili imaju sluh za više od jednog glazbenog pravca.

Inače, Selectors je sestrinski festival amsterdamskog Dekmantela, koji je u desetljeću postojanja postao važna i prepoznatljiva platforma za elektroničku glazbu. S obzirom na to da se radi o organizaciji iz Nizozemske, većina posjetitelja Selectorsa također dolazi iz te zemlje, no u posljednjih nekoliko godina festival je sve popularniji i kod hrvatske publike. Treba spomenuti da je prošle godine i naš kolektiv Metz Attack, koji je nastao u Vodicama, a većinom djeluje u Zagrebu, ostvario suradnju sa Selectorsom i bio domaćin jednog od festivalskih party brodova.

Šibensko-kninska županija je, po svemu sudeći, party epicentar, a tome u prilog ide i nominacija nastupa dua Red Axes u šibenskom Tunelu za event godine. Red Axes su vrlo specifična pojava i predvodnici novog izraelskog elektroničkog vala za čiji se zvuk pročulo po cijelome svijetu. Eklektični duo glazbi pristupa vrlo neopterećeno – može ih se svrstati u post-punkere, no bez imalo srama će u svoje stvari ubaciti, primjerice, country dionice. Gig u Tunelu bio im je premijerni hrvatski klupski nastup, a o tome kako je bilo govori podatak da im je set trajao nekoliko sati duže od plana – bio je to gotovo pa all nighter u kojem su detaljno isprezentirali svoju šaroliku produkciju i drugu glazbu koja ih inspirira.

Axesa se, čini se, prilično dojmio duboki underground Tunela, koji mjesečno ili češće ugošćuje DJ-e obično posvećene raznim derivacijama mračnije elektronike. Klub je, inače, smješten u kompleks tunela nastalih za vrijeme II. svjetskog rata, što je još jedan sjajan šibenski primjer revitalizacije do jučer zaboravljenih i zapuštenih prostora uz pomoć kulture. Zanimljivo je i da se program u klubu ne odvija ljeti, što pokazuje da je šibenska scena itekako živa tijekom cijele godine i ruši stereotip da je u gradovima na obali špica samo ljeti.

Tena Šarčević

 

Ove godine svi mogu dati svoj glas svom omiljenom DJ-u među nominiranima, a najsretniji glasači će biti nagrađeni vrijednim poklonima. U Elector nagradi publike, glasači mogu odabrati i nagraditi svoje favorite na webu Electora do 30. siječnja, a pobjednik će biti proglašen na dodjeli Elector nagrada u Tvornici kulture 3. veljače 2024. godine.

Publika bira najzaslužnije za doprinos klupskoj kulturi i elektroničkoj sceni za 2023. godinu u velikoj konkurenciji od čak 14 imena: Aldo Morro, Andrea Ljekaj, DJ Jock, DJ Ogi, Felver, Filip Motovunski, Ilija Rudman, Insolate, Jan Kinčl, Matroda, Mimi, Petar Dundov, PEZNT.

GLASAJ ZA SVOG FAVORITA!

Tri najsretnija glasača osvojit će vrijedne nagrade: gramofon DENON DP-29F, slušalice Audio Technica ATH-M20x i dvije ulaznice za ovogodišnji SHIP Festival & Music Conference. Glasovati se može jednom putem mail adrese, a svakim glasom povećava se šansa osvajanja nagrade.

Elector je nagrada za najbolja domaća glazbena ostvarenja po izboru više od 30 novinara/glasača iz najvažnijih domaćih medija koji redovito prate elektroničku glazbenu scenu.

GLASAJ ZA SVOG FAVORITA!

Kompletan popis nominiranih možete provjeriti OVDJE.

Nagradu ELECTOR pokrenuli su DJ sekcija Hrvatske glazbene unije i Hrvatsko Društvo Skladatelja, koproducent je Tvornica Kulture, organizator Unison – Hrvatski glazbeni savez, a sponzor Iskon.

Sve novosti i aktualnosti nagrade pratite na službenoj web stranici https://nagradaelector.hr/ ili na Facebook stranici nagrade ELECTOR.

Nezavisna glazbena novinarska nagrada

Nezavisna glazbena novinarska nagrada