Novosti

Bass - srž i dubina iskustva slušanja

U svijetu elektronike, bass glazba predstavlja srž i dubinu iskustva slušanja. U njoj do izražaja dolaze frekvencije i vibracije koje, ako ih slušamo pravilno, na dobrom soundsystemu, imaju čak i moć promijeniti ritam kucanja našeg srca. A novinarski žiri nagrade ELECTOR dao je do znanja da su im upravo to napravila tri izdanja iz Bass kategorije: Egolessovo “All The Shit Left Behind”, “Nevera” koju potpisuje Sven Nalis te “Sapore Puro” Andree Ljekaja.

Egoless je jedan od najuspješnijih hrvatskih producenata ovoga žanra, koji je zahvaljujući svojoj glazbi proputovao cijeli svijet, a u biografiji ima, samo za primjer, američke i indijske turneje. Pravim imenom Ognjen Zečević, postao je jedno od važnih imena bass glazbe, a izdanje „All the Shit Left Behind“ već sada ima posebno mjesto u njegovoj biografiji. Egoless je, naime, bio objavio da se upravo uz ovaj album oprašta od dubstepa. Kako je kroz godine postao prava ikona toga žanra, njegovi su fanovi diljem planete prilično teško primili ovu vijest pa se na Redditu povela žustra rasprava o tome je li to doista njegova finalna odluka. Dok čekamo druga Egolessova izdanja, bila ona iz sfere dubstepa ili ne, ususret dodjeli ćemo još sigurno puno puta poslušati ovo.

Poslušaj Egolessa

Druga dva izdanja iz kategorije Bass koja su žiriju zapela za uho su, zanimljivo je, izašla na istome labelu, Atje. Ovu je izdavačku kuću prošle je godine pokrenuo DJ i producent Andrea Ljekaj. Prvo izdanje koje je objavio na Atjeu je upravo njegov nominirani EP „Sapore Puro“, koji se sastoji od dvije stvari, „Sapore“ i „Puro“. Pjesme su žanrovski popriličan odmak od onoga čime se Ljekaj do sada bavio, no u novim se vodama, potvrđuje i nominacija, snašao i više nego dobro.

Ljekaj se posljednjih godina značajno posvetio suradnji s kultnom berlinskom izdavačkom kućom Get Physical te je bio pokretač nekoliko kompilacija „Croatia, Get Physical!“, na kojima je okupio brojne hrvatske producente te tako napravio svojevrsni pregled trenutnog stanja naše scene. A vezu s Berlinom je ojačao i na još jednoj ruti; drugo Atje izdanje potpisao je Sven Nalis, Riječanin koji već godinama ima adresu u ovoj kreativnoj metropoli.

Poslušaj Andreu Ljekaja

Nalis, jedan od pionira riječke drum'n'bass i broken beat scene, inspiraciju za EP pronašao je u promjenjivom i nepredvidivom kvarnerskom vremenu te ga nazvao „Nevera“. Uz istoimenu stvar, tu je još i pjesma „Sparina“, a zanimljivo je da je ona nastala na temeljima hip-hop trake također hrvatskog producenta Eevoa. Obje su stvari vrlo atmosferične i uvjerljivo prenose vibre svojih naslova.

Poslušaj Nalisa

U svakom slučaju, sva su tri umjetnika na jedinstven način pridonijela žanru, koji posljednjih godina opet doživljava jedan sasvim novi uzlet. ELECTOR je priznanje kojem je jedna od poanta upravo isticanje utjecaja kojeg lokalni producenti imaju u oblikovanju suvremenih trendova u elektroničkoj glazbi, a tri spomenuta izdanja svakako su vrhunski primjer baš za to.

Tena Šarčević

 

Ove godine svi mogu dati svoj glas svom omiljenom DJ-u među nominiranima, a najsretniji glasači će biti nagrađeni vrijednim poklonima. U Elector nagradi publike, glasači mogu odabrati i nagraditi svoje favorite na webu Electora do 30. siječnja, a pobjednik će biti proglašen na dodjeli Elector nagrada u Tvornici kulture 3. veljače 2024. godine.

Publika bira najzaslužnije za doprinos klupskoj kulturi i elektroničkoj sceni za 2023. godinu u velikoj konkurenciji od čak 14 imena: Aldo Morro, Andrea Ljekaj, DJ Jock, DJ Ogi, Felver, Filip Motovunski, Ilija Rudman, Insolate, Jan Kinčl, Matroda, Mimi, Petar Dundov, PEZNT.

GLASAJ ZA SVOG FAVORITA!

Tri najsretnija glasača osvojit će vrijedne nagrade: gramofon DENON DP-29F, slušalice Audio Technica ATH-M20x i dvije ulaznice za ovogodišnji SHIP Festival & Music Conference. Glasovati se može jednom putem mail adrese, a svakim glasom povećava se šansa osvajanja nagrade.

Elector je nagrada za najbolja domaća glazbena ostvarenja po izboru više od 30 novinara/glasača iz najvažnijih domaćih medija koji redovito prate elektroničku glazbenu scenu.

GLASAJ ZA SVOG FAVORITA!

Kompletan popis nominiranih možete provjeriti OVDJE.

Nagradu ELECTOR pokrenuli su DJ sekcija Hrvatske glazbene unije i Hrvatsko Društvo Skladatelja, koproducent je Tvornica Kulture, organizator Unison – Hrvatski glazbeni savez, a sponzor Iskon.

Sve novosti i aktualnosti nagrade pratite na službenoj web stranici https://nagradaelector.hr/ ili na Facebook stranici nagrade ELECTOR.

Nezavisna glazbena novinarska nagrada

Nezavisna glazbena novinarska nagrada