Novosti

Album: Svetinja među formatima

Objavljivanje singlova i EP-jeva je danas dominantan format izdavanja nove glazbe koji odražava promjene u načinu njezine konzumacije. Pojedinačno izdane pjesme omogućavaju veću dinamiku i dužu promocijsku prisutnost, no format albuma je baš kao protuteža tom trendu i dalje najveća svetinja od formata. Album pruža umjetnicima priliku da izraze svoju kreativnost i umjetničku viziju kroz dugometražni format. Njime glazbenici mogu ispričati priču, istražiti različite teme i stvarati koherentno glazbeno iskustvo.

Za najkvalitetniji album/kompilaciju koje je publika mogla čuti 2023. godine bore se nominirani „In Expectation of Dawn“ Petra Dundova, Kianove „Late Night Lullabies“, „Pulsar Diaries“ Ilije Rudmana (izdan pod jednim od njegovih pseudonima Dead Horse Gang), Klaadini „The Remixes“ te Kooladeov „Yams“.

Dundov je „In Expectation of Dawn“ izdao nakon sedam godina bez albuma i njime je potpuno iznenadio. Album se sastoji od sedam meditativnih, kontemplativnih, filozofski nastrojenih i umirujućih skladbi, od kojih većina trajanjem ide iznad deset minuta, što je u velikom kontrastu s njegovim prepoznatljivim techno zvukom. No Dundov se i u ovome zvuku vrhunski snašao.

POSLUŠAJ DUNDOVA

Downtempo beatovi okupirali su i Kiana, čije uspavanke naslovljene „Late Night Lullabies“ pravi izbor za relaksaciju, a albumom dominiraju lagani ritmovi i ambijentalne strukture. Kiana inače starije generacije ljubitelja house glazbe poznaju i kao DJ Amora, a bio je i ostao važna figura opatijske scene.

POSLUŠAJ KIANA

Šest skladbi koje bi bez problema mogle biti filmska kulisa kratki su opis albuma „Pulsar Diaries“ Ilije Rudmana. Ovaj genijalac koji redovito izdaje za inozemne labele na albumu je pokazao svu raskoš svoje fascinacije analognim mašinama, ali i vlastite kreativnosti.

POSLUŠAJ ILIJU RUDMANA

Klaadin album „The Remixes“ pokazuje kako bi trebala izgledati uspješna, zdrava i poticajna međugeneracijska suradnja u glazbi: izdavačka kuća Mindspring Music objavila je ovo izdanje u kojem mlađi talentirani producenti remixiraju Klaadine stvari. Rezultat je sjajan, ovdje potražite svoju dnevnu dozu psihodelije.

POSLUŠAJ KLAADU

Kooladeovo ime najviše vežemo uz rap i hip-hop, no iz godine u godinu njegovo se ime pojavljuje i na samom ELECTOR-u i u elektroničkim kategorijama drugih glazbenih nagrada. I to zasluženo. Na albumu „Yams“ ovaj multitalentirani producent donosi svoje verzije cijelog niza afrobeat i afro soul stvari.

POSLUŠAJ KOOLADEA

 Tena Šarčević

 
Nagradu ELECTOR pokrenuli su DJ sekcija Hrvatske glazbene unije i Hrvatsko Društvo Skladatelja, koproducent je Tvornica Kulture, organizator Unison – Hrvatski glazbeni savez, a sponzor Iskon.

Sve novosti i aktualnosti nagrade pratite na službenoj web stranici https://nagradaelector.hr/ ili na Facebook stranici nagrade ELECTOR.

Nezavisna glazbena novinarska nagrada

Nezavisna glazbena novinarska nagrada